Thursday, 28 August 2008

körtelekvár

"my first, limited edition pear-jam is cooling under the eiderdown :)"

Nos, igen, ezen is túl vagyok - a végén még megrögzött konyhatündér leszek! De mit csinál az ember, ha hullott körte szakad rá? Ki ugye nem dobja, mert úgy nevelték, hogy ételt (ha lehet), ki nem dobunk, viszont megenni sem bírja abban a romló tempóban - hát befőzi!
És mire is jó a iwiw? Hát például arra, hogy isteni jó befőző recepteket köröztessen egy tündérkezű barátnőm, a Saly, közzé is teszem, mert soha nem gondoltam volna, hogy kell a lekvárba az a bor (bár nálam valami cuvée volt csak itthon). Szerintem, jó lett. Pont 4 kicsi üveg. Kincs.

A recept - mindenkinek szája íze szerint!

"Nagyon finom körtelekvár:
3 kg körte (a héját nyugodtan hagyd rajta, csak a magházat vágd ki)
fél liter édes muskotály (a maradék két deci a dolgozóé)
kb. 70 deka cukor (kóstolni kell)
4-5 szem szegfűszeg
1 kiskanál őrölt fahéj
1 citrom vastagon felkarikázva (a magokat hagyd benne, az sűríti)

Az egész cuccot nagy fazékban addig főzöd, amíg a körte teljesen puha nem lesz. A citromot kidobod, a szegfűszeg vagy megkerül, vagy nem. Adagokban leturmixolod vagy botmixerrel bűvészkedsz, a lényeg, hogy homogén, sima legyen. Visszatöltöd a fazékba, még egyszer jól felforralod, ha nagyon híg, akkor főhet még egy kicsit, hogy sűrűsödjék, gyorsan üvegbe vele, lekötni, öt percre fejreállítani, mars a cihák közé másnapig. Kész."

5 comments:

Anonymous said...

Idén először én is megpróbálkoztam a befőzéssel, eperdzsemet és őszilekvárt tettünk el. Soha nem gondoltam volna, hogy a befőzés ennyivel emeli az ember otthoni komfortérzetét. A konyha néha amúgy is mumus, így viszont az egyik legmisztikusabb dologgal sikerült leszámolnom magamban (i.e. lekvárfőzés), és azóta, esküszöm, az önbizalmam is nagyobb lett. Vitathatatlanul superwoman vagyok :)

Ore Arpad said...

Miert kell az iwiwen a kedves ismerosoket farasztani? A google-t hasznalom, ha ilyesmit keresek. Pl. ez az oldal is benne van az elso tizben, ha a "körtelekvár" kulcsszora keres az ember.
:)

snora said...

Árpád - szerencsére a Saly az én ismerősöm (barátnőm), szóval nálad nem köröz ez a recept az iwiw-en. Engem nem fáraszt. Mellesleg meg nem kötelező olvasni az üzenőfalat!
Ja, és én szívből örülök, amikor küld valami isteni receptet körbe, hát még ha egy kis kulináris leírás is jár hozzá! Ez a specialistása.
Ajánlom: Saly Noémi: Törzskávéházamból zenés kávéházba. Séta a budapesti körutakon. Osiris Kiadó, 2005. -- Hogy csak egy érdekességet említsek tőle! (és a nevére több tucat találatot dob ki bármely kereső :)

Ore Arpad said...

Kedves Nora!
Speciel ezt az uzenetedet nem olvastam, illetve meg egyet sem az iwiwen, nem vagyok iwiw es uzenofal fuggo. Ugyan neha ra ra nezek.

Arra szerettem volna celozni - de ezek szerint nem ment at - hogy ot ora elteltevel az elso oldalon listazta a google kereso ezt a postot a "kortelekvar" kulcsszora. Persze mivel a blog oldal a google-e, valoszinuleg gyorsan indexaljak, de hogy hanyadik helyre kerul az sok minden tenyezotol is fugg, de eleg elokelonek ereztem, ezert jegyeztem meg. Most 420 talalatbol a hatodik. De majd legkozelebb megprobalok vilagosan, erthetoen fogalmazni.

Na megyek vissza aludni, meg csak hajnal harom.
Udv
Arpad

snora said...

Árpád! Köszi a korrekciót - ez ÍGY már sokkal jobban hangzik!! ;)
Tudhattam volna, hogy nem a világmegváltó üzeneteim fognak bejönni... mert mindenekelőtt a has!
Jó pihenést!